Als je moeite hebt om taken te starten of te voltooien, zijn deze 13 tips voor jou

0
11

Steek je hand op als je hier bent geweest: je weet dat je een klein retourvenster hebt voor een overhemd dat je hebt gekocht, maar je stelt het elke dag weer uit om het terug te brengen naar de winkel. Of misschien ben je op je werk verstrikt in een project en kun je je op dit moment niet voorstellen dat je een andere taak moet aanpakken, zelfs als deze een dringendere TSWT heeft.

Er is een naam voor wanneer je in staat bent om dit te overwinnen en dingen voor elkaar te krijgen: taakinitiatie. Denk er aan zoals het opstaan ​​van je hersenen. Je moet de sleutel omdraaien, de auto in drive zetten en dan het gas indrukken – anders kom je eigenlijk nergens.

Je geest werkt op dezelfde manier. Lange to-do-lijsten, grote projecten of vervelende huishoudelijke taken kunnen soms zo overweldigend aanvoelen dat het onmogelijk lijkt om je metaforische ontsteking te starten. Maar als je niet aan de slag kunt, dan zit je vast met draaiende wielen, gefrustreerd dat je deadlines hebt gemist, te laat was opnieuw, of negeerde opdrachten, sms’jes, e-mails, vuile vaat ― of iets anders dat je wilde doen maar gewoon niet kon.

Iedereen kan worstelen met taakinitiatie, maar het komt vooral voor bij mensen met ADHD (aandachtstekortstoornis met hyperactiviteit), die wordt geassocieerd met executieve disfunctie. Chanel Johnson, een erkende professionele adviseur en CEO van Altus Home Counseling and Behavioral Services LLC in Detroit, heeft gewerkt met verschillende volwassenen met ADHD of die hulp nodig hebben bij het starten van een taak. Sterker nog, zelfs zij heeft hier soms hulp bij nodig.

“Ik merkte dat ik ook worstelde met het starten van taken, waaronder wachten tot het laatste moment, deadlines missen of dingen volledig verwaarlozen”, vertelde Johnson aan The Switzerland Times. “Dit kan extreem frustrerend zijn, vooral als je een perfectionist bent of de persoon naar wie andere mensen kijken om alles voor elkaar te krijgen.”

Er kunnen veel redenen zijn waarom je moeite hebt om ergens aan te beginnen, waaronder: vermoeidheid, angst, perfectionisme, uitstelgedrag, executieve disfunctie en gebrek aan motivatie, volgens Johnson.

Billy Roberts, een therapeut bij Gerichte geest ADHD-counseling in Columbus, Ohio, zei: onderliggende angsten dragen in grote mate bij aan de uitdagingen bij het initiëren van taken. Dit omvat faalangst of perfectionisme.

“Omdat hun verwachtingen van zichzelf zo hoog zijn, voelen ze zich bevroren wanneer het tijd is om te beginnen,” zei hij. “Een andere mogelijkheid is een algemeen gevoel van overweldiging. Met zoveel taken of stappen, is het moeilijk om te weten waar te beginnen.”

Het kan zo frustrerend zijn als je iets wilt doen, maar er zelf niet aan kunt beginnen. Gelukkig zijn er hulpmiddelen om te helpen. Blijf lezen voor deze door experts ondersteunde dingen die u kunt proberen als u worstelt met het starten van taken.

Oefen chunking

“Een geweldige manier om aan de slag te gaan, is een vaardigheid die ‘chunking’ wordt genoemd, wat betekent dat je dingen opdeelt in kleine bruikbare stappen,” zei Roberts. Hij suggereert ook dat mensen “hun verwachtingen moeten verlagen als ze een taak te ontmoedigend vinden en dat erkennen” gedaan is beter dan perfect.”

“In plaats van te denken: ‘Ik moet de hele keuken schoonmaken, en het is een puinhoop, ik weet niet waar ik moet beginnen, en het zal een eeuwigheid duren’, verdeel het in, ‘om de keuken schoon te maken, moet ik eerst zet al het voedsel weg dat is weggelaten. Haal dan het afdruiprek leeg. Dan moet ik de vaatwasser legen. Dan kan ik de vuile vaat laten laden. Dan kan ik de potten wassen. Dan kan ik de tellers afvegen. Dan kan ik kijken naar de Echte huisvrouwen als een traktatie, want ik zal klaar zijn,’ zei ze.

“Door de taak op te splitsen in kleine uitvoerbare delen die in een stroomversnelling komen, kan die muur van totale weerstand worden afgebroken”, voegde McCann eraan toe.

Overgang naar de taak door eerst een andere activiteit te doen

Kara Nassour, een therapeut bij Shaded Bough Counseling in Austin, Texas, stelt voor om een ​​andere activiteit te gebruiken om u te helpen bij de overgang naar de taak die u wilt doen.

“Als het moeilijk is om van de bank af te komen om het gazon te maaien, is het misschien makkelijker om op te staan, door de tuin te lopen terwijl je naar muziek luistert, en dan het gazon te maaien,” zei Nassour.. “Als je moeite hebt om aan je huiswerk te beginnen, kan het kijken naar je vorige huiswerk helpen om je hersenen op het goede spoor te krijgen.”

LaylaBird via Getty Images

Door uw takenlijst te beperken, worden uw taken minder overweldigend.

Beperk uw lijst tot slechts drie items

Soms kunnen enorme takenlijsten overweldigend zijn – om nog maar te zwijgen van onmogelijk om in één dag af te ronden. Katie Ziskind, therapeut en eigenaresse van Wijsheid in counseling, stelt voor om drie hoofddoelen te kiezen.

“Als je geen schone was hebt en je hebt schone kleren nodig voor je werk in de ochtend, maar je hebt nog wat fruit, bonen, rijst en pasta te eten, dan is de was doen belangrijker dan boodschappen doen”, zegt ze. gezegd. “Zelfs als je denkt dat je boodschappen doen leuker vindt dan de was doen.”

Ziskind voegde eraan toe dat “als je je niet gemotiveerd voelt, dat kan komen doordat je het gevoel hebt dat je te veel verantwoordelijkheid hebt.”

Herdefinieer succes

Tegen jezelf zeggen dat je alles moet afmaken om je bereikt te voelen, is jezelf voorbereiden op mislukking. In plaats daarvan raadt Johnson aan om te heroverwegen wat u als een overwinning beschouwt.

“Definieer het succes van een taak opnieuw om het beheersbaarder of gemakkelijker te maken”, zei ze. “Een voorbeeld is om tegen jezelf te zeggen dat het afwassen van de helft van de afwas vandaag telt als een overwinning in plaats van te zeggen dat je ze allemaal moet doen en de hele keuken moet schoonmaken om je voldaan te voelen.” Soms is een paar afwas het enige wat je die dag kunt doen, en dat is oké.

Bereken precies hoeveel tijd het kost om de taak uit te voeren

“Stel dat het uw doel is om de vaatwasser uit te laden”, zegt Mary Hadley, een logopediste die gespecialiseerd is in executieve functies bij Wegwijzer spraak- en taaltherapie in Austin, Texas. “Schrijf op hoe lang je denkt dat het gaat duren, time jezelf en kijk hoe lang het werkelijk heeft geduurd.”

Dit is niet zo dat je zelf kunt beoordelen hoe lang het duurde; het is eerder een manier om bewustzijn op te bouwen en een beter begrip van jezelf te krijgen. Dit kan het gemakkelijker maken om je dag te plannen en nee te zeggen tegen dingen waar je echt geen tijd voor hebt. Zodra uw dag beheersbaarder aanvoelt, kan het gemakkelijker zijn om te beginnen.

“Onrealistisch zijn over wat je op een dag kunt doen, maakt het vaak moeilijker om taken uit te voeren”, zei Johnson. “Je zet jezelf op voor mislukking.”

Gun jezelf een vaste tijd om afgeleid te worden

Er zullen afleidingen plaatsvinden, dus omarm ze. “Laat je afleiden, maar stel een timer in voor je afleidingen”, raadde Johnson aan.

Ziskind stelde een alarm voor om te voorkomen dat je door Instagram of TikTok scrolde, “wat de tijd kan opeten die je zou hebben om taken uit te voeren en klusjes te doen.”

Hulp uitbesteden

Er is niets mis met hulp vragen of zoeken. Als er een taak is waarvan je merkt dat je jezelf er consequent niet voor kunt motiveren (zoals het schoonmaken van de badkamers), huur dan iemand anders in om het te doen, als je kunt. Of bied een ruil aan met een partner of vriend. Ziskind zei dat zelfs dit een keer doen je kan helpen.

Praat vriendelijk tegen jezelf

Moedig jezelf aan alsof je een vriend zou zijn. “Vriendelijk tegen jezelf praten, je eigen cheerleader zijn en jezelf aanmoedigen zijn de sleutels tot het starten van taken en het uitvoeren van taken”, zei Ziskind.

Hadley was het daarmee eens en moedigde mensen aan om regelmatig ‘positieve zelfpraat’ te hebben. “Dit is een eenvoudig, gratis en verrassend krachtig hulpmiddel om in je dagelijks leven te implementeren,” zei ze.

“Praat tegen je angst of afleidbaarheid terwijl je aan een taak begint: ‘Hey angst, goed je te zien, bedankt voor het langskomen, maar ik heb je nu niet nodig'”, legde Hadley uit. ‘Of: ‘Ik ga een tijd instellen en hier 20 minuten aan werken. Ik heb dit.’ Herinner jezelf eraan dat dit een proces is; het zal even duren voordat je je voldaan voelt en perfectie bestaat niet.”

Door jezelf kleine traktaties te geven nadat je je taken hebt volbracht, kun je je motiveren om ze te voltooien.

RyanJLane via Getty Images

Door jezelf kleine traktaties te geven nadat je je taken hebt volbracht, kun je je motiveren om ze te voltooien.

Beloon jezelf

Gooi het oude advies weg om eerst het moeilijkste op je lijst te doen. Begin en eindig in plaats daarvan met iets leuks.

“Doe eerst iets dat je wilt doen en plan iets dat je daarna als beloning wilt doen”, zei Johnson.

Focus op het eindresultaat

“Zorg voor visuele herinneringen aan het algemene doel”, zei Johnson. “Als je bijvoorbeeld problemen hebt om met werkprojecten aan de slag te gaan, maar je kijkt ernaar uit om in het bedrijf door te groeien, zorg dan dat je een vel papier hebt waar je naar kunt kijken met je naam en de titel die je erachter wilt hebben.”

Als dat niet werkt, bedenk dan hoe gelukkig je je op korte termijn zult voelen. “Stel je voor hoe dankbaar je toekomstige zelf je huidige zelf zal zijn om het voor elkaar te krijgen”, zei McCann. “Ik doe klusjes op donderdagochtend dus Weekend [Me] hoeft ze niet te doen, en Weekend [Me] HOUDT VAN donderdag [Me] daarom.”

Ze legde uit dat vermijding een tijdelijke verlichting biedt, maar dat je je uiteindelijk slechter gaat voelen aan het eind van de dag. “Niemand wil de taak nu doen of heeft zin om een ​​karwei te doen, maar bedenk hoe je je daarna zou willen voelen,” vervolgde McCann, en voegde eraan toe: “Als je een paar kleine stappen voltooit en jezelf veel lof geeft om dit te doen, aan het eind van de dag een goed gevoel over jezelf zal hebben.”

Let op hoe je je voelt

Nassour stelde voor om aandacht te besteden aan hoe je je voelt als je merkt dat je taken vermijdt. “Als je je moe, depressief, angstig, prikkelbaar of pijn voelt, verstoort dat waarschijnlijk de taak die je van plan was te doen,” zei ze. “Pas het onderliggende probleem aan en je krijgt waarschijnlijk meer gedaan.”

“Bekritiseer jezelf niet omdat je moeite hebt om taken te starten, want schuld- en schaamtegevoelens kunnen ervoor zorgen dat je hersenen dat gevoel met de taak associëren, en je onbewust ervoor zorgen dat je het in de toekomst wilt vermijden,” voegde ze eraan toe, en stelde voor om de onderliggende angsten te behandelen. of andere problemen.

Denk aan je gezondheid

Door van uw gezondheid een prioriteit te maken, kunt u het starten van een taak gemakkelijker maken. ‘Zorg goed voor je geest en lichaam,’ zei Nassour. “Als je niet genoeg te eten of te slapen krijgt, of uitgeput thuiskomt, of de hele tijd pijn hebt, zullen deze dingen je in de weg staan ​​om dingen voor elkaar te krijgen.”

Ze voegde eraan toe dat regelmatig gebruik van cannabis, alcohol of andere middelen ook gevolgen voor je kan hebben, en dat het beperken ervan “je motivatie op andere gebieden van het leven kan verbeteren”.

Neem contact op met een therapeut voor hulp

Therapie kan mensen helpen die worstelen met taakinitiatie. Een benadering van cognitieve gedragstherapie die “negatieve cognities en overtuigingen omvormt tot positieve, helpt je een probleem als minder ontmoedigend te zien en jezelf als competenter, wat je helpt om ander gedrag te vertonen”, aldus McCann.

Psychodynamische therapie, ook wel bekend als ‘waarom voel ik me zoals ik me voel’-therapie, kan ook helpen. Roberts legde uit dat het “kan helpen bij het oplossen van onderliggende emotionele problemen die verband houden met het starten van een taak.”

Het ontdekken van trucs om je hersenen een vliegende start te geven en het initiëren van taken te verbeteren, kan een game-wisselaar zijn. We hebben allemaal slechte dagen of tijden waarin we worstelen met uitstelgedrag, maar met wat gezondheidsonderhoud, vriendelijkheid voor jezelf en veel beloningen, kan het gemakkelijker worden.

.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here