Rente stijgt naar verwachting met 0,5% – live

0
17<p>Volgens experts staat voor augustus een grotere renteverhoging op stapel </p>
<p>” src=”https://static.independent.co.uk/2022/07/20/11/002447a1e3062e56010bfdf10552b826Y29udGVudHNlYXJjaGFwaSwxNjU4Mzk2ODA5-2.67449619.jpg?quality=75&width=982&height=726&auto=webp” srcset=”https://static.independent.co.uk/2022/07/20/11/002447a1e3062e56010bfdf10552b826Y29udGVudHNlYXJjaGFwaSwxNjU4Mzk2ODA5-2.67449619.jpg?quality=75&width=320&auto=webp&crop=982:726,smart 320w,https://static.independent.co.uk/2022/07/20/11/002447a1e3062e56010bfdf10552b826Y29udGVudHNlYXJjaGFwaSwxNjU4Mzk2ODA5-2.67449619.jpg?quality=75&width=640&auto=webp&crop=982:726,smart 640w”/></amp-img><figcaption class=

Volgens experts staat voor augustus een grotere renteverhoging op stapel

(PA-draad)

De Bank of England zal naar verwachting vandaag de rente met maximaal 0,5 procent verhogen in een poging de op hol geslagen inflatie in te dammen.

De financiën van miljoenen Britten zouden opnieuw een klap kunnen krijgen als de bank haar grootste renteverhoging sinds 1995 aankondigt.

Negen leden van het Monetary Policy Committee stemmen over het al dan niet verhogen van de basisrente van de bank met 0,25 procent of 0,5 procent. Hoe dan ook, hypotheken zouden duurder worden.

Het komt omdat economen vrezen voor een recessie die wordt veroorzaakt door ‘stagflatie’ – trage groei, hoge werkloosheid en inflatie.

De denktank van de Resolution Foundation heeft gewaarschuwd dat de inflatie volgend jaar een “astronomisch” recordniveau van 15 procent zou kunnen bereiken – het hoogste niveau sinds 1980.

Hierdoor zullen de prijzen voor basisbenodigdheden veel sneller stijgen dan de lonen, terwijl het VK een winter tegemoet gaat met nog meer recordhoogtes in gas- en elektriciteitsprijzen, aangewakkerd door de Russische invasie van Oekraïne.

Gezinnen met een laag tot gemiddeld inkomen zullen in de nabije toekomst waarschijnlijk te maken krijgen met onevenredig hogere kosten voor levensonderhoud, aldus de denktank.

1659603541

Liz Truss dreigt zich te bemoeien met mandaat Bank of England na onenigheid over beleid

Liz Truss moet het mandaat van de Bank of England herzien nadat aanhangers van haar leiderschapscampagne zeiden dat het “te traag” was geweest om de rentetarieven te verhogen.

De koploper van de Tory-leiding is van mening dat de bank, die sinds de jaren negentig onafhankelijk is van de overheid, de rente ‘lang geleden’ had moeten verhogen.

Maar het beleid wordt momenteel bepaald door een onafhankelijke commissie van economen, wat betekent dat de regering op dit moment geen directe zeggenschap heeft over of ze omhoog of omlaag gaan.

Maar voorafgaand aan de aankondiging drong een bondgenoot van mevrouw Truss er donderdagochtend op aan dat de centrale bank onafhankelijk zou blijven, ondanks de geplande bemoeienis van de toekomstige premier.

Lees het volledige verhaal hieronder:

1659602083

Meer dan een half miljoen huiseigenaren in het zuidoosten worden geconfronteerd met een ‘hypotheektikkende tijdbom’

Meer dan een half miljoen huiseigenaren in Londen en het zuidoosten worden geconfronteerd met een “hypotheektikkende tijdbom”, onthulde nieuwe analyse.

Nu de stad op donderdag alom een ​​historische stijging van de rente met een half procentpunt verwacht door het Monetary Policy Committee (MPC) van de Bank of England, moeten 565.000 mensen in de hoofdstad en de omliggende regio elke maand honderden ponden meer betalen als goedkopere vaste rente. aanbiedingen verlopen.

Opeenvolgende verhogingen van de basisrente van de Bank of England sinds februari betekenen dat de typische hypotheekhouder met een tracker-tarief al £ 104 extra per maand betaalt – of £ 1.248 per jaar – en ze zullen een onmiddellijke stijging van de betalingen zien bij een verdere stijging .

De terugbetalingscijfers die door de liberaal-democraten zijn samengesteld, waren gebaseerd op gegevens van de handelsorganisatie UK Finance en werden berekend op basis van een typisch vast gemiddeld hypotheeksaldo van meer dan £ 160.000 uitstaand.

(PA-archief)

1659600965

Bank of England ‘zeer bezorgd’ recessie dreigt, zeggen experts

Torsten Bell, chief executive van de levensstandaard bij denktank de Resolution Foundation, zei dat het hem zou verbazen als hij na vandaag nog meer renteverhogingen van 0,5 procent zou zien, aangezien de Bank of England “zeer bezorgd” is dat er een recessie op komst is.

In een gesprek met TSWT Radio 4’s Today-programma over wat de Bank of England in de gegeven omstandigheden kan doen, zei hij: “Er gebeuren hier natuurlijk veel verschillende schokken tegelijk met onze economie en de inflatie.

“Sommige van die grotere schokken nemen af ​​en dat heeft te maken met de wereldwijde toeleveringsketens en vanwege de pieken in de wereldwijde grondstofprijzen die ik net noemde, maar andere worden erger en dat heeft te maken met de Russische oorlog en wat dat met energie heeft gedaan. prijzen.

“Dat gaat niet weg en rentestijgingen zijn daarbij alleen relevant voor zover ze voorkomen dat dat de komende maanden en jaren ingebed wordt in onze loonvormingsprocessen. Aan die daadwerkelijke stijging van de energieprijzen kunnen ze niets doen.

De heer Bell voegde toe: “Ik denk dat er door de wereldwijde situatie druk is op mensen om de rente met grote bedragen te verhogen. Mogelijk zien we vandaag een stijging van een half procentpunt.

“Het zal me verbazen als we daar enkele maanden van zien, want als je kijkt naar wat de Bank of England ons heeft gezegd, zijn ze ook erg bezorgd over de toestand van de economie – dat er mogelijk een recessie komt dreigend. Mogelijk krijgen we later vandaag een voorspelling van een recessie in de bijgewerkte prognose van … de Bank of England.”

1659599613

Sunak en Truss botsen over belastingplannen voorafgaand aan debat

Rishi Sunak lanceerde een nieuwe aanval op Liz Truss’ plannen voor belastingverlagingen voorafgaand aan het volgende debat van het paar in hun zoektocht om premier te worden.

De voormalige kanselier zei dat zijn rivaal voor buitenlandse secretaresse in de Tory-leiderschapsrace de rente verder zou opdrijven en de hypotheekbetalingen zou verhogen, met haar plannen.

Zijn waarschuwing kwam toen de Bank of England donderdag naar verwachting de rente zou verhogen naar het hoogste niveau in bijna drie decennia, van 1,25 procent naar 1,75 procent.

De voormalige kanselier benadrukte dat er “cruciale verschillen” zijn tussen hun plannen “omdat timing alles is”.

“Als we ons haasten door voortijdige belastingverlagingen voordat we de inflatie in de greep hebben, is alles wat we doen met de ene hand geven en dan met de andere wegnemen”, zei hij in een verklaring.

“Dat zou de inflatie aanwakkeren en de rente opdrijven, wat de hypotheeklasten van mensen zou verhogen. En het zou betekenen dat elke pond die mensen terug in hun zakken krijgen niets meer is dan een aanbetaling op stijgende prijzen.”

1659598506

Situatie ‘diep verontrustend’ voor veel mensen, zegt chef Ofgem

Ofgem-topman Jonathan Brearley zei: “Ik weet dat deze situatie voor veel mensen zeer zorgwekkend is. Als gevolg van de acties van Rusland heeft de volatiliteit op de energiemarkten die we afgelopen winter hebben meegemaakt veel langer geduurd, met veel hogere prijzen dan ooit tevoren. En dat betekent dat de kosten voor de levering van elektriciteit en gas aan woningen flink zijn gestegen.

“De afwegingen die we namens consumenten moeten maken, zijn buitengewoon moeilijk en er zijn op dit moment gewoon geen gemakkelijke antwoorden. De veranderingen van vandaag zorgen ervoor dat het prijsplafond zijn werk doet, ervoor zorgt dat klanten alleen de werkelijke kosten van hun energie betalen, maar ook dat het zich kan aanpassen aan de huidige volatiele markt.

“We zullen nauw blijven samenwerken met de overheid, consumentenorganisaties en met energiebedrijven over welke verdere ondersteuning kan worden geboden om deze hogere prijzen te helpen.”

Een zicht op elektriciteitsmasten in Cheshire (Peter Byrne/PA)

(PA-archief)

1659597064

Bank of England ‘te traag’ om rente te verhogen

Procureur-generaal Suella Braverman zei dat de Bank of England “te traag” is geweest om de rentetarieven te verhogen en beweerde dat Liz Truss zou beoordelen of de huidige regeling van de bank “geschikt is voor het doel” als ze volgende maand premier wordt.

“De rente had al lang geleden moeten worden verhoogd en de Bank of England is in dit opzicht te traag geweest”, zei Braverman.

Ze voegde eraan toe: “Liz Truss heeft duidelijk gemaakt dat ze het mandaat van de Bank of England wil herzien, dus dat zal in detail kijken naar wat de Bank of England precies doet en kijken of het daadwerkelijk geschikt is voor het beoogde doel. zijn volledige uitsluitende onafhankelijkheid ten opzichte van de rentetarieven.”

Mevrouw Braverman verwierp kritiek dat de belastingverlagingsplannen van mevrouw Truss de inflatie verder zouden opdrijven.

“Mensen zeggen ‘we kunnen het ons niet veroorloven om de belastingen te verlagen’, Liz denkt – en ik ben het met haar eens – dat we het ons niet kunnen veroorloven om de belastingen niet te verlagen,” zei ze.

1659596586

NIEUW: Ofgem bevestigt dat prijsplafond elke drie maanden wordt bijgewerkt

Ofgem heeft bevestigd dat de energieprijsplafond driemaandelijks zal worden bijgewerkt in plaats van elke zes maanden, aangezien het waarschuwde dat klanten een “zeer uitdagende winter tegemoet gaan”.

De regelgever zei dat de wijziging in het moment waarop de energieprijsplafond wordt bijgewerkt “een manier zal zijn om de stabiliteit te bieden die nodig is op de energiemarkt, waardoor het risico op verdere grootschalige leveranciersstoringen die enorme verstoringen veroorzaken en de kosten voor consumenten opdrijven, wordt verminderd”, toevoegend: “Het is in niemands belang dat meer leveranciers falen en de markt verlaten.”

Het zei dat, hoewel Groot-Brittannië slechts een kleine hoeveelheid Russisch gas importeerde, als gevolg van de acties van Rusland, de volatiliteit op de mondiale energiemarkt van afgelopen winter veel langer had geduurd, met veel hogere prijzen voor zowel gas als elektriciteit dan ooit tevoren.

Zoals verwacht waarschuwde Ofgem ook dat als gevolg van de marktomstandigheden het prijsplafond zou moeten stijgen om de gestegen kosten te weerspiegelen.

Het volgende prijsplafondniveau wordt eind augustus gepubliceerd.

(VADER)

1659595563

Rolls-Royce waarschuwt dat de inflatiedruk tot in 2023 zal voortduren

Motorfabrikant Rolls-Royce heeft gezegd dat de druk van de stijgende inflatie te midden van de oorlog in Oekraïne en de problemen in de toeleveringsketen volgend jaar zullen aanhouden, maar zei dat de winstgevendheid in de laatste maanden van 2022 zou moeten verbeteren.

De groep zag de onderliggende bedrijfswinst meer dan gehalveerd tot £ 125 miljoen voor de eerste zes maanden van 2022, een daling van £ 307 miljoen een jaar geleden.

Het zei dat de operationele marges in de eerste helft onder druk stonden, terwijl het zei dat de “externe omgeving uitdagend blijft, met de oorlog in Oekraïne, de inflatiedruk en beperkingen in de toeleveringsketen die allemaal van invloed zijn op onze activiteiten”.

Het voegde eraan toe: “We verwachten dat deze problemen in 2023 zullen aanhouden en hebben ons bedrijf beheerd om de impact aan te pakken en te minimaliseren.”

Maar de groep zei dat de marges in de tweede helft van het jaar zullen verbeteren, aangezien het zijn vooruitzichten voor het hele jaar ongewijzigd heeft gehouden, met een boost van het herstel in de luchtvaartsector en een hogere vraag naar vluchten.

Rolls-topman Warren East zei: “We beheren actief de gevolgen van een aantal uitdagingen, waaronder stijgende inflatie en voortdurende verstoring van de toeleveringsketen, met een scherpere focus op prijsstelling, productiviteit en kosten.”

(PA-media)

1659594147

Twee derde van de Britten maakt zich zorgen over stijgende rente

Bijna tweederde van het publiek zegt bezorgd te zijn over stijgende rentetarieven, aangezien de Bank of England een nieuwe verhoging van de leningskosten overweegt.

Verwacht wordt dat de Bank donderdag om 12.00 uur haar grootste rentestijging in bijna 30 jaar zal aankondigen, aangezien het VK wordt geconfronteerd met een stijgende inflatie.

In een peiling die donderdagochtend door Ipsos werd gepubliceerd, zei 64% van de mensen dat ze zich redelijk of zeer zorgen maakten over het vooruitzicht van stijgende rentetarieven – een cijfer dat steeg tot 80% onder de 18- tot 34-jarigen.

Ongeveer 67% zei zich zorgen te maken over de waarde van hun spaargeld, terwijl de bezorgdheid over de energierekening en de stijgende kosten van levensonderhoud in het algemeen respectievelijk 75% en 89% bedroeg.

Gideon Skinner, hoofd politiek onderzoek bij Ipsos in het VK, zei: “We weten dat bezorgdheid over de kosten van levensonderhoud en inflatie bovenaan de publieke agenda staat, waarbij het aandeel zegt dat het een belangrijk probleem is waarmee het land op een Hoogtepunt in 40 jaar in Ipsos’ langetermijntrends.

“En dat uit zich vooral in zorgen over energie- en nutsrekeningen en in de waarde van het spaargeld van mensen.

“Maar nu de Bank of England stelt dat ze de rentetarieven moeten verhogen om de inflatie te helpen verlagen, is er ook bezorgdheid over de impact van hogere rentetarieven – wat suggereert dat het zoeken naar aanvullende oplossingen om mensen die met financiële problemen worden geconfronteerd, hoog op de agenda zal staan. het wensenlijstje van het publiek voor de regering van de nieuwe premier.”

1659592837

Goedemorgen. Welkom bij het liveblog van TSWT over de rentestijging van de Bank of England.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here